En masse oplevelser i Sydafrika

Efter en lang rejse med Egypt Air via Cairo ankom vi til Cape Town.  Vores lejebil var parat og vi kørte ud til Hoopenburg Wines, hvor vi skulle overnatte i 3 dage.  Da vi var trætte efter en lang flyvetur, havde jeg organiseret, at vi skulle have sen frokost med familien Beukers på farmen.  Anton Beukers er winemaker og daglig leder af Hoopenburg og før den sene frokost fik vi en rundvisning.  Hoopenburg ligger utroligt smukt i den nordlige del af Stellenbosch.

Årlig produktion udgør 120.000 fl. og Hoopenburg fremstiller alle deres vine som bush wine, hvor vinplanterne ikke bliver opstammet, men der i mod fremstår som en busk.

 

Af alle de vine, som vi smagte fremstod hans Integer Rhone Blend 2009, som hel uovertruffen.  Super flot balance mellem syre og frugt, elegant eftersmag og karakter gør denne vin til et utroligt godt køb til pengene.  Anton producerer 2.000 flasker af denne vin og jeg købte de 1.200 flasker, som han havde tilbage med det samme.

Vi spiste en dejlig potjiekos (Sydafrikansk gryderet).

 

Dagen efter kørte vi en lang tur til Napier og Hermanus.  For at komme til Napier, kørte vi over Franschhoek passet.  En flot tur med en super udsigt.  På Franschhoek siden var det meget overskyet, men da vi kom over toppen var der høj solskin og skyerne ”svømmede” igennem bjergene.  Det utroligt smukt syn.

I Napier besøgte vi familien Daneel.  Jean Daneel flyttede til Napier for 8 år siden med hans kone Renee.  De er nogle dejlige mennesker og deres søn, Jean-Pierre, har nu overtaget vin produktionen.

Både JD Initial White og Red er value for money og gode mad vine (i mit univers).  Signature Chenin Blanc 2011 er et mesterstykke og jeg tror, at den får 5 stjerner af Platter.  I min optik er dette Sydafrika’s bedste Chenin Blanc baseret vin, ja måske, Sydafrika’s bedste hvidvin (selvom jeg elsker Chardonnay).  Efter en desværre kun okay frokost på Reneessance, gik turne til Hermanus og Crystallum.  Man kan sige meget om Peter Allan Finlayson, men hans vine er sgu i orden! 2 af vinene var HELT OUTSTANDING; Paradisum 2010 & Clay Shales 2011.

Paradisum 2010 er fremstillet af druer fra Swartsland og besidder 50% Shiraz, 38% Granache og 12% Cinsault.  Alkohol procenten er kun på 13,5%, men man skal lede længe efter en så super elegant og så dog robust vin – godt at jeg har købt 150 fl. heraf.  Crystallum Clay Shales 2011, enkeltmark vin, sætter Sydafrika på kortet over vin-produserende lande.  100% Chardonnay, når det er bedst, og jeg stiller gerne op med den overfor samtlige vine i Bourgogne.  Restaurant The Grill Room i Franschhoek var et perfekt sted at slutte dagen på med dejlig mad og god vin.

Dagen efter begyndte i Cape Town. Personligt husker jeg frokosten på Belthazar, hvor vi drak en dejlig Tokara Chardoanny Reserve samt Beyerskloof Field Blend 2007, som manglede noget Cabernet Franc!  Kudu bøffen var outstanding!

Så gik turen til Ken Forrester, som var i hopla!!!  Jeg tror aldrig, at jeg har prøvet så mange forskellige vine indenfor så kort tid.  Jeg husker især følgende vine; Ken Forrester Chenin Reserve 2000 (da den åbnede sig), Petit Cabernet/Merlot 2012 (ikke med endelig etikket), Three Halves (er reserveret og kommer hjem i 2013), The Gypsy 2009 (kilder siger, at den får 5 stjerner af Platter) samt The FMC.

Maden på Winery Road 96 var eminent og jeg har aldrig set Poul spise så meget mad før.  Jeg tror, at det var godt, at vi kom hjem før CHAMPAGNEN.

NICE er ordet, som også kommer frem, når jeg tænker tilbage på denne vanvittige aften.

Onsdag – Poul & Uffe havde en god dag på golfbanen sammen med Anton.  Jeg er usikker på, hvem som vandt, men jeg kan se, at I ”gav” en masse bolde væk til lokal befolkningen.  Imens sørgede Johannes og jeg for ind-loggering på GlenWood.

GlenWood har nok den bedste placering i Franschhoek.  Smukt omgivet af bjerge og meget elegant placeret, er dette for mig den smukkeste vingård i Franschhoek.

Fra vor smagning med Andre huske jeg følgende vine; Merlot 2009 – perfekt julevin, Sauvignon Blanc 2012 – mere frugtig og federe i stilen og Chardonnay 2011 – TOP Chardonnay med vanilje og passionsfrugt noter.

3 nøgleord om middagen hos Beukers; Pølse, Venskab og Grappa.  1) Forretten med den grillede pølse var ”lekker”.  2) Mit venskab med Petro & Anton; hvis bare alle mennesker,  var som dem og 3) Johannes & Poul’s Grappa smagning med Anton – ham kan I ikke drikke ned!

Vi smagte også en række gode vine denne aften, herunder Bellingham’s Old Bush Wine Chenin Blanc.  Dagen sluttede af med, at vi måtte planke den ind til GlenWood, da en sovende sushi kok ikke åbnede porten.

Torsdag
Endnu en dejlige dag i Cape med en kaffe- og 2 vinsmagninger.  Kaffesmagningen foregik hos Terbodore og kaffen var næsten lige så god som hos Nespresso 😉

Besøget hos Môreson var yderest interessant.  Især smagningen med Neil og hans pølser/bilton var super.  Bedste vine var Môreson Premium Chardonnay 2011 og Môreson Pinotage 2011.  Det bliver interessant at smage Clayton’s Chardonnay Straw Wine, når den er færdig.

Den mere kommercielle smagning hos Fairview var mindre interessant.  Dette til trods, husker jeg smagningen for godt selskab, 2 søde piger, dejlige oste, en super lækker ”portvin” til prisen, Cyril Back Shiraz 2007, La Capra value for money vinene og NuRok (denne hvidvins blend bliver en bedst seller).

Jeg har valgt billedet af Neil og hans version af Bilton som dagens billede.  Dette er verdens bedste bilton fra den ”beskidte” englænder.

Fredag
Efter en god nats søvn, var det nu tid til de Trafford.  David Trafford laver nogle af Sydafrika’s mest kompliceret og største vine.  Til trods for at ”pigerne – læs: Poul og Johannes” frøs, var det IGEN en super smagning og oplevelse.

Fra smagningen husker jeg især de Trafford Merlot 2008 (sådan skal Merlot smage!), Four V Chenin Blanc, Sijnn Rose og Cape Guild Wine Perspective.
Den efterfølgende frokost hos Rita & David er ALTID perfekt og deres ”view” 393 meter over havets overflade kommer ikke bedere.

Efter en lille shopping tur i Franschhoek, gik turen til Cape Town og en middag på Aubergine. Fra denne middag med Howard Booysen husker jeg Poul’s flotte østers, Kanonkop Paul Sauer 2003 og Howard Booysen HB Riesling 2011.    Kvaliteten af maden og servicen var ikke op til det niveau, som jeg havde forventet, men endnu engang havde vi en SUPER aften.

Dagens billede er naturligvis udsigten fra Trafford’s hus – hvem har ikke et vandfald i baghaven?

Lørdag var pakke dag og normalt en dag, som man ikke får noget ud af.  Dette er ikke tilfældet for os!!!!!  Efter køb af diverse gaver til vor kære i DK, gik det løs.  Poul og Johannes på Lqf med speciel tour af Margot og 7-8 retters frokost på en TOP 50 restaurant i verden og Uffe og undertegnede var til VIP Spring Action på Franchhoek Hotel for at rejse penge til Franschhoek Hospices.  What A Day!!!!!!!!!

 

TIA = This Is Africa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.