Ken Forrester – et ikon

Torsdag morgen kørte vi til Stellenbosch og vi begyndte dagen med et møde og smagning med Ken Forrester. Ken er et ikon i den sydafrikanske vinindustri.  Han har tidligere ejet 6 restauranter i Johannesburg, men for 18 år siden bestemte han sig for at kaste sig over vinen.  Og hvilken succes dette har været. Med Parker ratings på 93 point for hans ikon vine; FMC og The Gypsy, har man næste nået toppen.

Vi startede med at smage på hans Ken Forrester Sauvignon Blanc. Godt glas med den rigtige balance og renhed.  Herefter fortsatte vi med Ken’s favorit drue; Chenin Blanc.  Den første har hans Petit Chenin Blanc i årgang 2011.  Frisk, elegant og med en god frugt – super value for money.  Herefter kom en af mine favoritter; Ken Forrester Chenin Blanc Reserve 2010.  92 point af Wine Advocate taler sit eget sprog og en fadlagring på 10 måneder (20% nye fade) på 400 liter franske fade, giver denne vin en unik balance mellem chenin blancens friskhed, frugt og dybte fra fadet. Vi talte med Ken om lageringspotentialet for denne vin og Ken åbnede en årgang 2000 for at vise, at Sydafrikansk hvidvin uden problemer kan gemmes i over 10 år.  Ken Forrester Chenin Blanc Reserve 2000 var en super oplevelse.  Den var cremet og fed, men havde stadigvæk en god smag af banan og passionsfrugt, som fik vinen til at være i balance. Vi fik tilbudt at købe 36 flasker af årgang 2000 og jeg sagde naturligvis ja tak med det samme.

Ken Forrester’s årlige produktion udgør ca 1,2 mio. flasker, hvoraf 71% er Petit Serien, 26% er Ken Forrester serien og 3% er Ikon serien (The FMC, The Gypsy og Noble T).

 

Efter de hvide vine gik vi til i røde.  Her startede vi med Petit Red, som består af  58% Cabernet Sauvignon og 42% Merlot.  En dejlig og frugtig vin, som er et super godt køb til pengene. Ken fremstiller også en Petit Pinotage, som vi også smagte.  Ikke lige min kop the, da den havde for meget brændt ”gummi” i eftersmagen.

Ken Forrester serien består af en Merlot og Rhone blend (Renegade). Merlot’en var god og havde 10% Cabernet Franc i, som giver noget struktur og balance til vinen.  Men den står IKKE Ken Forrester Renegade 2006.  Dette er et mesterstykke og er sammensat af Shiraz, Mourvédre og Grenache.  Jeg sikrede mig endnu 300 flasker af denne vin i årgang 2006, nice!

Så kom turen til The Gypsy 2008 og her er vi i en anden liga. 70% Grenache, 24% Shiraz og 6% Mourvédre er drue sammensætningen og her er også en vin med kæmpe lageringspotential.  Ken’s holdning er, at den er på toppen i 2017 – 2019, hvorfor den skal dekanteres 3 til 4 timer før den skal drikkes, hvis man skal have det fulde udbytte af den nu. The Gypsy 2008 har flotte nuancer af nødder, solbær, vanilie og hvid peber og eftersmagen er lang og elegant.

Dette var en værdig måde at afslutte denne spændende smagning på og jeg glæder mig til at besøge Ken Forrester igen.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.